Idzie zima, czas na odporność.

02 gru

Idzie zima, czas na odporność.

tea-time-estragon_19-116359Za oknem coraz bardziej szaro i ponuro, a zegarki już dawno przestawione. Temperatura systematycznie wędruje w dół, a ziemia stale mokra i wilgotna, wyczekuje już pierwszych śniegów i ataku mrozu. Jest to idealna pora na rozwój wszelkich zarazków i bakterii, toteż jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju zagrożenia chorobowe. Warto w tym okresie zadbać o wzmocnienie naszej odporności, tym bardziej, iż nie jest to niczym nadzwyczajnie trudnym i skomplikowanym, a może się okazać zbawienne dla przetrwania zimy bez wizyty u lekarza i bez przerw w pracy. Zobaczmy zatem, jak można przeprowadzić wzmacnianie odporności przy pomocy ogólno dostępnych metod i sposobów.

Zioła na wzmocnienie odporności.

Bardzo popularnym rozwiązaniem w okresie jesienno zimowym jest korzystanie ze wszelkiego rodzaju preparatów ziołowych, których zadaniem jest skuteczne wzmacnianie naszej odporności. Wynika to z faktu tego, iż preparaty te uzupełniają niezbędne składniki, mikroelementy i witamy, niezbędne w naszym organizmie, które będą zapewniać lepszy poziom odporności na zagrożenia chorobowe w tym okresie. Musimy przecież pamiętać o tym, iż nasz organizm jest w stanie skutecznie się bronić we własnym zakresie przed bakteriami i zarazkami, niemniej jednak potrzebuje do tego celu odpowiednich narzędzi, a te są właśnie dostarczane poprzez odpowiednie leki ziołowe czy też zwykłe herbatki. Oczywiście nie są to jedyne rozwiązania, bowiem można także korzystać z suplementów diety czy też leków farmakologicznych. Można także zastosować sprawdzone metody, wykorzystywane przez nasz babcie już od wielu pokoleń, które także opierają się na medycynie naturalnej, aczkolwiek nie wymagają wiedzy zielarskiej.

Domowe metody na wzmacnianie odporności.

Jeśli chodzi o domowe, sprawdzone metody na wzmacnianie odporności naszego organizmu, to przede wszystkim trzeba będzie tutaj wymienić cebule oraz czosnek, przy czym ten drugi charakteryzuje się zdecydowanie najlepszymi właściwościami. Otóż okazuje się, iż czosnek jest jednym z najsilniej działających antybiotyków, występujących w naturze. Warto jednakże pamiętać o jego prawidłowym spożywaniu. Czosnek, aby zapewniał nam wszystkie niezbędne właściwości, musi w pierwszej kolejności zostać posiekany a najlepiej zmiażdżony. Tak przygotowany czosnek można od razu wykorzystywać w celach spożywczych, aczkolwiek jeśli mamy zamiar poddać go obróbce termicznej, powinien 10 minut odleżeć aż wydzielające się z niego soki doprowadzą do połączenia dwóch głównych składników czosnku, które razem będzie wytwarzać właśnie antybiotyk. Można więc powiedzieć, iż zastosowanie czosnku do potraw na co dzień, będzie korzystnie wpływać na nasze samopoczucie a jednocześnie będzie zwiększać naszą odporność na wszelkiego rodzaju choroby charakterystyczne dla tego okresu roku. Warto więc wdrożyć tę metodę żywieniową, bowiem czosnek, umiejętnie przyrządzony jest bardzo smaczny a przy tym niesamowicie zdrowy, co powinno w tym przypadku zasługiwać na naszą szczególną uwagę.

Dodaj komentarz