Wino,napój uniwersalny
Wina są jednymi z popularniejszych napoi i to w skali całego świata. Być może dlatego, że jest to napój dobry na wszelkie okazje. Jasne jest, ze w jednych kręgach kulturowych pije się go mniej a w innych więcej niemniej jest obecny na większości stołów, na kuli ziemskiej. Jedni piją go przed każdym posiłkiem jako tak zwany aperitif w celu pobudzenia apetytu ? szczególnie częste jest to we Francji, inni jak na przykład Włosi traktują wino jako integralną część głównego posiłku w ciągu dnia czyli tego co my nazywamy obiadem. Istnieje kilka zasad właściwego spożywania i podawania wina. Na początek ogólna reguła: podajemy wina zaczynając od tych najlżejszych na najcięższych kończąc. Ten porządek powinien być obecny w kolejnych posiłkach w ciągu dnia. Uszczegółowieniem tej zasady jest kolejna: białe wytrawne wino należy zawsze podać przed winem czerwonym a młodsze wino zawsze należy spożyć przed starszym. I tu ważna rzecz ? nie ma sensu pić więcej niż trzy gatunki wina w ciągu jednego posiłku gdyż spowoduje to zacieranie się smaków i aromatów a co za tym idzie nie będziemy potrafili należycie docenić walorów smakowych tego co pijemy. Również jeśli chodzi o sposób picia istnieje kilka reguł. Oczywiście do degustacji potrzebne są specjalne kieliszki do wina. Najpierw nalewamy niewielką ilość napoju i kręcimy delikatnie kieliszkiem po to by pobudzić wydobywanie się aromatu oraz móc przyjrzeć się barwie. Następnie można zanurzyć w nim koniec języka by poczuć kwaśność wina i jego gęstość, potem można już wprowadzić do ust większą ilość napoju nie połykając jednak od razu by smak mógł dotrzeć do wszystkich naszych kubków smakowych. Połykać należy powoli. Te reguły mają na celu pomóc docenić zalety każdego trunku. Oczywiście najczęściej są stosowane głównie przez smakoszy i pasjonatów wina.
Sztuką jest także odpowienie dobieranie wina do potraw. Zobacz: wino do przystawek, wino do mięs, wino do deserów.