Poznaj smaki Turcji
Kuchnia turecka to mieszanka wpływów azjatyckich, europejskich, a także tych z Półwyspu Arabskiego. Zdecydowanie należy do jednych z najzdrowszych kuchni regionu: bogata w świeże warzywa, których na tym terenie pod dostatkiem. Prosta, a jednocześnie bardzo smaczna i wyrafinowana. Tureckie dania to przede wszystkim kurczak, warzywa, jogurt, a także owoce morza oraz pyszne pieczywo. Mimo że w Polsce kuchnia turecka kojarzy się przede wszystkim z kebabem (który jest kwintesencją wszystkiego, co najlepsze pod tureckim słońcem), to jednak oferta tureckich restauracji jest znacznie bogatsza. Dlatego, odwiedzając turecką restaurację, taką jak np. warszawska popularna Osmania, warto spróbować czegoś nowego.
Popularne dania kuchni tureckiej
Nie każdy z nas na przykład wie, że Turcja to kraj, w którym panuje szczególnie umiłowania do bakłażana. Jest on obecny w wielu popularnych tureckich potrawach. Zarówno w formie pieczonej, jak i gotowanej. Warto zamówić na przykład Imam Bayildi, czyli zapiekany bakłażan z pomidorami, podawany w sosie z oliwy z oliwek. Jest to popularna przystawka do alkoholu.
Zdecydowanie popularny w Turcji jest też pilaf, czyli ryż parzony z warzywami oraz z mięsem (baranina, kurczak, ryby, skorupiaki). Warto również poznać tradycyjną turecką zupę z soczewicy okraszoną cytryną oraz z pieczywem. Każda restauracja turecka podaje również burek, czyli zawijane ciasto z nadzieniem (np. z fety, pietruszki, ziemniaków, mielonego mięsa, kiełbasy). Turkowie chętnie też raczą się simitem, czyli bajglem nadziewanym winogronami. Bajgiel w wersji tureckiej musi być koniecznie pieczony w kamiennym piecu (zamiast obgotowywania go w wodzie).
Turecki kebab
To, co jednak najbardziej kojarzy nam się z Turcją to oczywiście kebab. Tradycyjny turecki kebab podawany jest w Warszawie na przykład na Powiślu, w restauracji Osmania (menu przeczytacie tutaj: https://www.osmania.pl/). Jest to cieszące się dużą popularnością miejsce, w którym mięso podawane jest z kręcącego się rożna. Zawsze świeże i doskonale przyprawione. Może być to wołowina, baranina lub kurczak. Zgodnie z turecką tradycją, odpowiednie przygotowane mięso i dobrej jakości pieczywo nie wymaga podawania sosu. Klienci lokalu potwierdzają: kebab w tym lokalu smakuje doskonale jedynie dzięki świeżym warzywom, doskonale grillowanej bułce oraz z chrupiącym, smakowitym mięsem. Mięso ścinane jest bezpośrednio przed podaniem. Nie stosuje się podgrzewaczy, które obniżają jakość dania. Brak tutaj również konserwantów i sztucznych barwników. Takie dodatki nie istnieją w tradycyjnej kuchni tureckiej. Korzystając z tego lokalu, jaką jest restauracja turecka Osmania, możemy być pewni, że otarliśmy się o prawdziwą Turcję na talerzu, w najlepszym jej wydaniu!