Lokale gastronomiczne.

03 styczeń

Lokale gastronomiczne.

łopaty do pizzyNa rynku jest wiele przeróżnych lokali oferujących nam jedzenie. Każdy z nich ma jednak swoją specjalną kuchnię, na przykład kuchnia polska, meksykańska, francuska, marokańska, czy włoska. Każda z tych kuchni potrzebuje innego szefa kuchni, oraz sprzętu. Na przykład nie da się zrobić tradycyjnego Tażin w zwykłym garnku.

Kuchnia marokańska.

Restauracja z marokańskim menu musi zawierać specjalne garnki do Tażin, a także wiele aromatycznych przypraw takich ja na przykład szafran, kmin, cynamon, papryka, czy też kardamon. Kuchnią marokańską powinien zająć się najlepiej Marokańczyk, lub pasjonat marokańskiej kuchni. Planując założyć marokańską restaurację powinieneś pamiętać o ich tradycyjnym nakryciu stołu.

Tażin.

Jest to mieszanka mięs, warzyw, oraz przypraw (jest tyle przepisów ile ludzi go robiło), przygotowuje się tę potrawę w naczyniu z stożkowatą pokrywą. Tradycyjnie przygotowywane nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Podaje się to w naczyniu w którym zostało przyrządzone.

Kuchnia włoska.

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni jakie istnieją. Nawet najlepsi szefowie kuchni włoskiej nie są wstanie wymienić wszystkich potraw wywodzących się z Włoszech. Jest tak dla tego iż włosi kochają jeść, a żeby jeść dobre potrawy trzeba urozmaicać przepisy według siebie, do tego najlepsza jest pizza!

Włoska pizza.

Przepis na ciasto jest praktycznie niezmienny dla każdej z nich. Zmienne są tylko składniki które dajemy na ciasto. Najpopularniejszymi składnikami są: sos pomidorowy, ser (najczęściej mozzarella), szynka, pieczarki. Generalnie każdy daje to co lubi. Do założenia pizzerii będzie potrzebny nam osprzęt który oferuje nam sklep gastronomiczny Technica, ale nie można zapominać o prostym (a jakże niezawodnym) przyrządzie jakim jest łopata do pizzy! Bez tego nie wyciągniemy pizzy z pieca! No ale czym że jest pizzeria bez składników!

Kuchnia meksykańska.

Meksykanie głównie opierają swoją kuchnię o wiele rodzajów fasoli (około dwadzieścia), kukurydzy, oraz różnych odmian papryki. Kuchnia meksykańska charakteryzuje się pikantnością swoich potraw, takowy efekt otrzymują dzięki papryce (najczęściej chili). Podstawą kuchni meksykańskiej jest tak zwana masa nixtamalera która jest otrzymywana poprzez mielenie ziaren kukurydzy. Najpopularniejszymi daniami pochodzącymi z okolic Meksyku są: sławne na cały świat burito, sos salsa, a także nachos. Generalnie kuchnia meksykańska nie jest trudną kuchnią, lecz za to bardzo popularną.

Kuchnie świata.

Na świecie jest wiele rodzajów kuchni. Każda z nich ma swoje lepsze i gorsze strony. Żadna kuchnie nie będzie lubiana wszędzie, Więc chcąc stworzyć własny lokal gastronomiczny zrób to w odpowiednim miejscu, gdyż nie wszędzie będziesz miał klientów.

Dodaj komentarz