Troska o dzieci
Małe dzieci są szczególnie narażone na różne infekcje, choroby. Ich organizm jest w fazie wzrostu, kształtowania się, system odpornościowy dopiero ?uczy? się reagować na różnorakie infekcje. Dlatego też cały organizm powinien być regularnie zaopatrywany we wszelki składniki potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania i wzrostu. Z uwagi na to rodzice powinni racjonalnie podchodzić do diety swoich dzieci i karmić ich tym czego potrzebują. Żywność dla dzieci powinna być przede wszystkim bogata w witaminy i minerały oraz zdrowa. Czasem przeszkodą ku temu są zachcianki dzieciaków albo ich grymaszenie. Aby temu zapobiec należy od jak najmłodszych lat wyrabiać zdrowe nawyki żywieniowe. To znaczy przyzwyczajać ich po prostu do owoców, warzyw itp. Zamiast słodyczy dawać suszone słodkie owoce takie jak winogrona. Zamiast chipsów różnego rodzaju orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, ziemne i inne. Wymieniać można jeszcze długo. Najlepiej siąść sobie w wolnej chwili i zastanowić się a potem wypisać na kartce wszystkie niezdrowe rzeczy, które dzieciaki uwielbiają i starać się podsuwać swoim pociechom ich zdrowsze zamienniki. Jeśli dziecko jest bardzo małe i jeszcze nie spróbowało tych niezdrowych produktów jest duża szansa szybkiego sukcesu, w późniejszym wieku trzeba się trochę więcej napracować ale zmiana nawyków żywieniowych jest możliwa niezależnie od tego ile dana osoba ma lat. Ważne jest również by to czym karmimy nasze maluchy nie było nafaszerowane chemią: konserwantami, wzmacniaczami smaku, stabilizatorami itp. A w przypadku owoców i warzyw najlepiej kupować te, co do których możemy być w miarę pewnie, że nie używano w ich uprawie nawozów sztucznych czy środków ochrony roślin. Można je kupić najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością.
Tak więc warto pamiętać, że zdrowe żywienie dzieci pomoże im w lepszym rozwoju oraz uodporni je na wiele dziecięcych infekcji.